Neden Tüm Elektrikli Plastik Enjeksiyon Makinesi?

Tüm Elektrikli Plastik Enjeksiyon Makine teknolojisinin mazisi 20 senedir ve özellikle Amerikan ve Japon firmalarının bir buluşudur.

Dünyada ilk tüm elektrikli makine, Servo Motor üretiminde uzman olan Japon Fanuc firması ile özellikle plastik enjeksiyon teknolojisinde lider Amerikan Milacron firmasının teknolojilerini birleştirilmesi sonucunda 1993 senesinde üretilmiştir. Dünyanın en zengin iki sanayi devi olan bu ülkelerde tüm elektrik enjeksiyon makine kullanımı diğer ülkelere oranla çok daha fazladır.
Tüm Elektrikli plastik enjeksiyon makinelerinin, geleneksel makinelere oranla en büyük farklılığı;
  • Hiç olmayan hidrolik yağ
  • Hidrolik yağ olmadığı için elimine edilen hidrolik aksamdan kaynaklanmaktadır.
Aşağıda Hidrolik Makine ile Tüm Elektrikli Makinenin güç aktarım karşılaştırmalarını ve dolayısı ile avantajlarını görebilirsiniz;

Görüldüğü gibi,  hidrolik makinelere oranla az sayıda kullanılan ekipmanlar sayesinde;
  • Hortum ve valfler arasındaki iletim kayıplarının elimine edilmesi ile “Daha yüksek verim”
  • Mekanik anlamda daha sade tasarım
  • Daha az bakım gereksinimi
  • Ve tabii ki Enerji tasarrufu
Elektrikli makinelerin bir diğer avantajı ise düşük çevrim zamanları her biri farklı bir motor tarafından tahrik edilen hareketler sayesinde birçok hareket simultane olarak yapılabilmekte ve dolayısı ile çevrim süresinden tasarruf edilebilmektedir.

     Tüm Elektrikli Makine seçimi yapılır iken birkaç önemli husus aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
     1- Servo motor, kontrol grubu ve sürücünün iyi markalar olması yetmez, AYNI MARKALAR OLMALI
Servo motor, kontrol grubu ve Sürücüler kendi başlarına çok iyi markalar olabilir ancak birlikte çalışacakları için aralarındaki uyum çok önemlidir. Bu gibi durumlarda, cihazların ayrı ayrı özelliklerinden çok, birlikte oluşturdukları sistemin özellikleri önem arz eder.  Dolayısı aynı dili konuşabiliyor olmalı ve kendi aralarındaki haberleşme -response time- yüksek olması gerekmektedir.
     2- Kullanılan servo motorların soğutma şekli verim açısından çok önemlidir
Tüm Elektrikli makinelerde, servo motorlar adeta sistemin kalbidir. Dolayısı seçimleri ve bakımları çok büyük önem arz eder. Genel olarak ise, su soğutmalı ve ya hava soğutmalı olarak 2 farklı gruba ayrılırlar. Aşağıdaki karşılaştırma tablosunda su soğutmalı ve hava soğutmalı motorlar karşılaştırma tablosu görülebilir;


3- Vidalı Miller
Hareket iletimi yapan mil ve yataklamalar, kaliteli ve bilindik markalar olmalıdır. İhtiyaç halinde, iç pazardan temin edilebilmelidir.
Vidalı mil teknolojisinde, mil ve yataklama arasındaki bilyeler sayesinde sürtünmeler daha az ve hareketler daha stabildir.
     4- Mengene Frenlemelerinden Enerji Kazanımı
Elektrik tasarrufunu arttırmak amacıyla plastik enjeksiyon makinesi mengenesi yavaşlarken enerjiyi depolayıp, mengene açma esnasında ise, bir önceki işlemde depolanan enerji sisteme verilir.
     5- Hidrolik Maça Sistemi
Bazı kalıplarda ihtiyaç duyulan, maça veya ek hidrolik iticiler için tüm elektrikli makinelerde ek maça kiti kullanılır. Bu maça kitinin, sistemin ihtiyaç duyduğu güç ve hız değerlerini karşılamasının yanında, makine ile estetik açıdan uyum içinde olması da önemlidir. Bu şekilde temiz ve daha düzenli bir çalışma ortamı elde edilmiş olur.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul 20 Milyarlık Plastik Üretti

Polistiren İthalatında Gözetim Uygulaması