Hidrolik Plastik Enjeksiyon Teknolojisi

Hidrolik Plastik Enjeksiyon Makineleri Enjeksiyon kalıplama, plastik ürünlerin üretiminde kullanılan en önemli proseslerin başında gelmektedir. Günümüzde termoplastik malzemelerin üçte biri ve genel anlamda işlenen polimerlerin yarısı enjeksiyon kalıplama ile üretilmektedir.
Hidrolik Plastik Enjeksiyon Teknolojisi
Hidrolik Plastik Enjeksiyon Makineleri
Enjeksiyon kalıplama, plastik ürünlerin üretiminde kullanılan en önemli proseslerin başında gelmektedir. Günümüzde termoplastik malzemelerin üçte biri ve genel anlamda işlenen polimerlerin yarısı enjeksiyon kalıplama ile üretilmektedir.
Alexander Parkes tarafından 1861 yılında üretilen ilk enjeksiyon makinesinden sonra, plastik enjeksiyon makinelerinin modern kullanımı ilk olarak 1865 li yıllarda, fildişinden yapılan bilardo toplarına alternatif aranması ile ortaya çıktı. Özel bir firmanın düzenlediği yarışmada, Wesley Hyatt nitroselüloz üzerinde çalışmalar yaparak nihayet bilardo topu üretmeyi başarmıştır. Böylece, hem 10.000 Amerikan Doları ödülü almış hem de bu para ile kurduğu firma sayesinde plastik endüstrisinin temellerini atmıştır. Takip eden yıllarda Wesley Hyatt ve kardeşinin kurduğu firma, 1870 yılında alınmış bir patenti daha da geliştirerek 1872 yılında ilk enjeksiyon makinesinin patentini almışlardır.  
Plastik enjeksiyon makineleri, temel olarak sıvıların sıkıştırılamama prensibinden yola çıkarak tasarlanırlar. Yağın metalleri pastan koruma, uzun ömür, ısı dayanımı vb. özellikleri dolayısı ile de hidrolik sistemler için özel olarak tasarlanmış yağlar kullanılmaktadır.
Zaman içerisinde plastik ve hidrolik teknolojilerinin paralel bir şekilde ilerlemesi ile birlikte makineler de evrim geçirmiş, ileri mekanik ve kontrol teknolojileri ile donatılmıştır.
Hidrolik tahrikli bir plastik enjeksiyon makinesi temel olarak aşağıdaki kısımlardan oluşur;
  • Hidrolik tank; Yağın depolandığı kısım
  • Hidrolik pompa: Yağ tankından yağın emişini sağlayıp sisteme yüksek basınçlı olarak gömderir
  • Valfler: Hidrolik yağın sistemde istenilen hareketleri yapabilmesi için aldığı komutlara göre yağa yön verin, aynı zamanda emniyeti sağlarlar
  • Hortum: Hidrolik yağın içerisinde hareket eder, yüksek basınç ve ısıya dayanır
  • Pistonlar: Yağ ile dolup boşalarak hareketi sağlarlar
  • Mengene grubu: Plastik enjeksiyon kalıbının bağlandığı, nihai ürünün oluştuğu kısım
  • Ocak: Kovan- vida dan oluşur. Rezistanslar aracılığı ile ergiyik hale getirilen hammadde kalıba enjekte eder ve bir sonraki çevrim için hammaddeyi hazırlar
  • Kontrol grubu:  Makineye ait hız, basınç, sıcaklık, süre gibi değerlerin set edildiği, bilgilerin kaydedilip depolandığı elektronik kontrol sistemi
Aşağıda modern bir servo motorlu plastik enjeksiyon makinesi görülebilir (Resim1)
Resim1 ( Milacron- MagnaT 200)


Resim2 ( Milacron MagnaT servo motor )
 MILACRON Magna Toggle serisi servo motorlu ( Resim2) hidrolik enjeksiyon makinesi üzerinden örnekleyecek olursak;
  • Kilitleme tonajı 200T- makaslı yapı
  • Kontrol grubu B&R marka
  • Servo motor kontrolü: Rexroth marka sevo motor ve sürücü
  • Manyetik mesafe ölçüm cetvelleri
Servo motor kullanımının en büyük avantajı enerji tasarrufu ve hassasiyet noktasında kendini göstermektedir. Sistemin ihtiyaç duyduğu zamanlarda, yalnızca gerekli ihtiyaç kadar çalışan servo motor ile std. enjeksiyon makinelerine oranla %50- %70 oranında enerji tasarrufu sağlanırken, hassasiyet ve farklı uygulamalarda kullanılabilmeleri dolayısı ile otomotiv, medikal, ev gereçleri, beyaz eşya gibi bir çok alanda uygulama bulabilirler. Servo motorun çalışma prensibi sayesinde, sistemde çok fazla ısınmayan hidrolik yağ daha uzun süre yağlama görevini yerine getirebilir. 
Hidrolik enjeksiyon makinelerinin bir diğer tipi ise çift kolondan kilitlemeli yapı diyebileceğimiz makinelerdir. Örnek verecek olursak ( Resim3)
Resim3 ( BORCHE BU800)
Üstteki resimde görünen makine, Uzakdoğu’ nun önde gelen plastik enjeksiyon makine üreticilerinden Borche tarafından üretilen BU Serisi Ultra Uzun Açar Plastik enjeksiyon makinesidir.
6800 Ton kilitleme gücündeki makinesi ile bugüne dek Asya’ da üretilen en büyük çift plakalı makinenin üreticisi olan Borche bu seriye yatırımlarını arttırarak devam ettirmektedir.
KEBA kontrol grubu, servo motor, üstün kalite hildrolik ekipmanlar, patentli kilitleme yapısı gibi özellikleri ile Çin başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’ da farklı sektörden firmalar tarafından memnuniyetle kullanılmaktadır.
Makas mekanizması yerine dört kolon üzerinden, hidrolik pistonlar ile kilitleme sağlar. Yapı olarak daha kısa olması dolayısı ile özellikle yer sıkıntısı olan işletmelerde avantaj sağlar. Açma mesafesi ayarlanabildiği için, derin ürünlerde rahatlıkla çalışılabilir. Otomotiv ve bahçe mobilyaları gibi sektörlerde özellikle tercih edilmektedir.  
Hyatt kardeşlerden günümüze dek geçen yıllar içerisinde teknoloji büyük ivme ile gelişmeye devam etmiş ve plastik enjeksiyon makineleri modern kontrol sistemleri ile donatılarak nihayet Endüstri 4.0 ile etrafında bulunan cihazlar ile haberleşebilmeye başlamışlardır. Borche firması da bu yöndeki çalışmalarına hız vermiş ve “ Intelligent Unmanned Imm Factory-  İnsansız Akıllı Fabrika” sloganı ile, bu işe adanmış bir ekip ile bir çok örnek uygulamalar gerçekleştirmiştir. Kısaca değinmek gerekirse, enjeksiyon makinesi etrafında bulunan bütün cihazlar ile haberleşerek kalıp değişiminden, çıkan ürünlerin kontrolü ve paketlenmesine dek bütün süreci merkezi olarak el değmeden yapabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul 20 Milyarlık Plastik Üretti

Polistiren İthalatında Gözetim Uygulaması

Neden Tüm Elektrikli Plastik Enjeksiyon Makinesi?